Succesvolle mediatraining Kadergroep Visketen

Pauline van Aken geeft communicatietips aan vissector

De Kadergroep Visketen is van start gegaan met een serie trainingen. De eerste vond zaterdag 18 mei plaats bij garnalengroothandel Den Heijer in Scheveningen en stond in het teken van communicatie en media. De deelnemers leerden van Pauline van Aken over hoe zelf te handelen tijdens dagelijkse (confronterende) momenten waarbij je jezelf presenteert naar bijvoorbeeld je klanten, toeleveranciers en je personeel. Ook de omgang met de media, zoals met schrijvende journalisten, radio- en televisiemakers, is aanbod gekomen. Naast theorie, werden er oefeningen gedaan en passeerden allerlei praktijkvoorbeelden voor vissers en handelaren de revue.

Voor zowel de individuele ondernemers als voor de gehele vissector is het belangrijk om niet alleen te leren omgaan met de pers en media op verwachte en onverwachte momenten, maar juist om positief en effectief met je klanten en het personeel te kunnen communiceren. Daarom is besloten om tijdens de eerste training voor een communicatie- en mediatraining te kiezen. De bijeenkomst startte met een kennismakingsronde, gevolgd  door een presentatie over de Kadergroep Visketen. Daarna vertelde Pauline van Aken over communicatie in de keten. Hoe gaat de media te werk? Welke afspraken en eisen kan ik stellen? Hoe presenteer ik mezelf? Hoe spreek ik in het openbaar? Wat zijn de valkuilen? Wat zeg ik wel en wat zeg ik niet? Hoe kan ik tijdens een interview ontspannen blijven en mijn boodschap boeiend en krachtig overbrengen?

Presentatietips
Enkele tips van Pauline waren: “Het is belangrijk om in de media van je te laten horen, maar denk eerst na voordat je iets zegt. Neem je rust en blijf goed en ontspannen doorademen. Sta stevig op de grond en houd je knieën ontspannen. Spreek in korte zinnen, zodat je in de tussentijdse korte stiltes adem pakt. Dus bij punten, komma's en voegwoorden. Neem adem zodat de zinloze stopwoorden en uh’s/uhm’s verdwijnen. Adem zorgt voor zuurstof naar je hersenen en geeft je (stem)kracht. Een boeiende stem heb je wanneer je naast een juist gebruik van je adem ook voldoende duidelijk articuleert. Daarmee komt er tevens melodie in je stem.” En een ander advies: “Oprechte belangstelling voelt veilig en laat je ertoe verleiden om vanuit je enthousiasme of frustratie te snel ‘onhandige’ uitspraken te doen. Zorg er daarom voor dat je stiltes laat vallen. Geef niet gelijk antwoord, maar laat de vraag even ‘landen’ en pak adem, voordat je een antwoord geeft dat goed en positief voelt.”

Pauline van Aken
Pauline van Aken is presentatie-, media- en communicatiespecialist, presentatrice en auteur. Ze begeleidt onder meer radio- en tv-presentatoren en verslaggevers, advocaten, leidinggevenden en woordvoerders uit het bedrijfsleven en vele anderen die belang hebben bij duidelijk presenteren en communiceren. Ook schreef zij het boek: Meer ‘Durf, leer en presenteer, zet jezelf neer’.

Kadergroep Visketen
De stichting Kadergroep Visketen is een groep van ondernemende vissers en handelaren uit alle hoeken van de vissector die een afspiegeling vormen van de branche. Met als missie ketensamenwerking en het geluid uit de keten laten horen! De stichting telt een tiental bestuurders en vijftig ondersteunende leden, die nauw samenwerkt met Stichting ProSea. De mediatraining, die ook ondersteund werd door Innovatienetwerk Zuidwest, is de eerste van een serie trainingen die jaarlijks door de Kadergroep wordt verzorgd.

Meer informatie over de Kadergroep Visketen op www.kadergroepvisketen.nl. Voor slechts 30,00 euro per jaar ben je een ‘Kadergroeplid’ en kan je meepraten en je stem laten horen via onze Google Group. Voor meer informatie over Pauline van Aken zie: www.paulinevanaken.nl en www.boeiendpresenteren.nl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor redactie: Workshop Mediatraining is georganiseerd door Kadergroep Visketen en ProSea, met ondersteuning van het Innovatienetwerk Zuidwest. Dit project is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”.

Europees Visserijfonds: Investering in duurzame visserij

 

Meer weten over de vissector?
Ga naar de website van het Nederlands Visbureau ›