Schrappen ophoging pulsontheffing ramp voor visserij

Staatssecretaris Dijksma heeft toegezegd haar uiterste best te doen voor een bredere toepassing van puls op de boomkorvloot. Dat zei ze in een gesprek met een delegatie van de Nederlandse Vissersbond en VisNed aar aanleiding van het schrappen van de ophoging van pulsontheffingen. Volgens de Nederlandse visserijorganisaties is dit ‘een ramp voor de visserijsector’.

Tijdens de onderhandelingen tussen het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad van Ministers over het nieuwe Europese Fonds bleek dat van verschillende kanten vanuit het Europees Parlement en dan met name een Frans front, het verzet tegen de puls-bepaling toenam en het de tegenstanders gelukt is om de ophoging van het aantal pulsontheffingen tegen te houden. De pulsontheffing is doorverwezen naar de zogenaamde omnibusregeling, een in het kader van de Aanlandplicht aangebrachte aanpassing van de EG-Vo, die dit najaar, of zelfs in het voorjaar van 2015, pas behandeld zal worden.  ‘Dat is niet alleen teleurstellend voor al diegenen die zoveel inzet hebben gepleegd om de ophoging voor elkaar te krijgen, maar is vooral rampzalig voor de vissers die het betreft’, aldus VisNed. ‘We zijn boos, heel boos! Want de afgelopen jaren is door Nederland van alles in Brussel ‘weg gegeven’ op visserijgebied onder het mom van 'het pulsdossier'. We weten nu dat dit weg geven zinloos is geweest, want we zijn als Nederland gewoon gepiepeld’, schrijft de visserijorganisatie in haar nieuwsbrief.

Verduurzaming
VisNed wil voort met het dossier. ‘De puls is immers een belangrijk stuk gereedschap bij verduurzaming. Veel minder bodemberoering, veel minder bijvangst, veel minder fossiele brandstof en ook veel minder uitstoot!’

De staatssecretaris opende de bespreking met de Nederlandse delegatie met een heldere verklaring dat ook zij meer dan ontstemd is over de gang van zaken. Ze sprak, volgens de visserijorganisaties, zelfs over het breken van vertrouwen van diverse kanten in Brussel en dat ook wat haar betreft de onderste steen boven moet komen. Er is niet open en eerlijk gehandeld ten opzichte van Nederland. Tegelijk constateerde ze dat dit niets verandert aan de situatie: de rest van Europa gunt Nederland deze innovatie niet. En dat terwijl pulsvisserij hét speerpunt van de Nederlandse visserij is in het tegen gaan van ongewenste bijvangsten.

De staatssecretaris is deelgenoot gemaakt van de wanhoop die steeds meer grip krijgt op de vissers die op de wachtlijst staan. De continuïteit van hun bedrijf staat op het spel als ze niet snel kunnen overschakelen op puls. Vissers zijn onomkeerbare investeringsverplichtingen aan gegaan om op de wachtlijst te komen en hebben daadwerkelijk een pulstuig aangeschaft. Anderen hebben van hun bank te horen gekregen dat de continuïteit van de bedrijfsfinanciering op de tocht kan komen door het ontbreken van perspectief op een winstgevende bedrijfsvoering, indien de transitie naar puls niet gemaakt kan worden.

In die strijd voor een bredere toepassing van puls op de boomkorvloot gaan overheid en visserijorganisaties nu gezamenlijk en gecoördineerd optrekken. Er komt nu een gezamenlijk plan van aanpak. Dat is een goede zaak, maar tegelijk moeten we wel opmerken dat we op achterstand staan. Vanuit die positie moet ‘een steil sprintje bergop aangezet worden’. Daarom is succes dus niet verzekerd. Maar: we gaan er samen wel keihard tegenaan, aldus de organisaties.

Nederland zal proberen de geschrapte bepaling alsnog terug krijgen in de EFMZV-regeling. De staatssecretaris gaat hiervoor op bezoek bij commissaris Damanaki, het Griekse voorzitterschap en Frankrijk. Daarnaast gaat de sector ook aan de slag met de invulling van de zogenaamde Omnibus regeling, een EG verordening in het kader van aanlandplicht. ‘We doen er alles aan om de uitbreiding van puls in die regeling te krijgen.’

 

Meer weten over de vissector?
Ga naar de website van het Nederlands Visbureau ›

Warning: file_put_contents(/home/inzee/domains/visberichten.nl/public_html/files/cache/pages/3/2/c/32c29d3d37d4283ec143f44167de6446d0f1817e29f57124d22983d68adb758c.cache): failed to open stream: Toegang geweigerd in /home/concrete/53n-concrete5-versions/c5633/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 62