Revolutie visserij in zicht

Maximale brandstofbesparing, uitgekiende systemen, verwerking aan boord: er is een revolutie op handen voor de Nederlandse visserijsector. Deze week presenteerden de betrokken visserijondernemers bij MDV (Masterplan Duurzame Visserij) hun vergaande plannen voor een innovatief vissersschip. Het plan is als beste geselecteerd door Stichting Masterplan Duurzame Visserij om tot een nieuw gunstig verdienmodel voor de visserij te komen.

 

Het schip zit vol met innovaties waarmee maximaal brandstofbesparing wordt gerealiseerd. Het wordt onder meer uitgerust met dieselelektrische voortstuwing, een innovatieve aslijn, warmteterugwinning, powermanagement en een brandstof besparende rompvorm. Verwerking aan boord met een ononderbroken koelketen is een speerpunt in het project.

Komende maand wordt de laatste hand gelegd aan de financiering en het ontwerp en zal naar verwachting opdracht tot de bouw worden gegeven. De ondernemers (de familie Kramer van de UK 202 en de familie Romkes van de UK 194) zullen het project de eerste drie jaar intensief trekken. Het schip moet volgend jaar zomer (2015) klaar zijn.

 

Noodzakelijk

Stichting Masterplan Duurzame Visserij ziet het pilotschip als een noodzakelijke tussenfase naar een mogelijke transitie van de vloot, waar alle visserijondernemers profijt moeten gaan trekken. Het totaalbelang van de sector staat voorop. ,,Het gaat om een structurele verandering binnen de visserij waardoor er weer een lange termijn perspectief ontstaat. Ondernemers doen momenteel alles om het hoofd boven water te houden, maar uiteindelijk zijn structurele oplossingen nodig’’, aldus Auke Hoefnagel namens de stichting.

 

Stichting

De stichting MDV bewaakt de implementatie van de juiste innovaties, de duurzaamheid en de kennisdeling. Er wordt intensief contact onderhouden met het ministerie van Economische zaken en de Rijksdienst voor Ondernemers om het gestelde doel te bereiken. Het project wordt begeleid door Flynth adviseurs en accountants, LEI Wageningen UR en De Olde & Ten Napel consultancy.

 

EINDE PERSBERICHT__________________________________________________________

 

Stichting Masterplan Duurzame Visserij betreft een onderzoek naar een grootschalige verduurzaming en vernieuwing van de Nederlandse visserij op de Noordzee. Met een toekomstige vloot die op een verantwoorde wijze de toekomst tegemoet kan treden. De communicatie met betrekking tot het project MDV wordt verzorgd door MDV Communicatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met MDV Communicatie: Caroline Melissant 06-12063103 

Meer weten over de vissector?
Ga naar de website van het Nederlands Visbureau ›

Warning: file_put_contents(/home/inzee/domains/visberichten.nl/public_html/files/cache/pages/6/b/a/6ba608ba59e39910d3bc10988bc97773455f6c3edf8980b46cbdd9fd7a3051f2.cache): failed to open stream: Toegang geweigerd in /home/concrete/53n-concrete5-versions/c5633/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 62