Koken met sablefish-event groot succes

NetCan Finefoods introduceert verse Sablefish op de Nederlandse markt. Tijdens het Koken met sablefish-event in Hoofddorp konden chef-koks, culinaire journalisten en andere belangstellenden op maandag 20 oktober kennismaken met deze smaakvolle vis uit de schone en heldere wateren van Canada. Chefkok René van Empelen liet de aanwezigen verse, gerookte en gebakken sablefish proeven. De reacties waren uitermate positief. De gasten hadden het zichtbaar naar hun zin en genoten van de rijpe, ietwat zoete smaak van de vis. Kortom: het event was een groot succes.

Fred van ’t Hoff, eigenaar en initiatiefnemer van NetCan Finefoods, opende het evenement met een korte uitleg over NetCan, sablefish en andere producten van het bedrijf. ‘Het begon allemaal toen twee van mijn ooms in 1955 op de boot stapten om naar Canada te emigreren’, legt hij uit. ‘In 1986 kwam ik vanwege de Wereldtentoonstelling in Vancouver terecht en bracht ik een bezoek aan mijn familie. Ik zag dat er in Vancouver Poolse supermarkten gevestigd waren en zo ontstond het idee om in Nederland een Canadese supermarkt te beginnen. Dat heeft zich later ontwikkeld tot NetCan, een bedrijf dat mooie, duurzame producten uit Canada naar Nederland importeert en op termijn wellicht ook Nederlandse producten naar Canada.’

Vanwege zijn goede contacten werd Van ’t Hoff gevraagd de Canadese stand te bemannen tijdens de biologische vakbeurs Biofach. Daar raakte hij in gesprek met Gus Angus, eigenaar van de Totem Sea Farm, die met grote passie sinds 1984 op duurzame wijze sablefish kweekt. De vissen krijgen uitsluitend organisch voedsel en er worden geen groeihormonen of antibiotica toegediend. De Totem Sea Farm heeft het Global Trust Certificate ontvangen, wat aangeeft dat het bedrijf voldoet aan de Canadese standaarden voor Organische Aquacultuur.

De gekweekte sablefish wordt op dinsdag geslacht en komt vervolgens op zaterdag in Nederland aan. In de doos blijft de vis nog 12 dagen houdbaar voor verse bereidingen en 18 dagen houdbaar voor bereidingen waarin de vis wordt gekookt of afgebakken. ‘Het is de enige verse sablefish die in ons land verkrijgbaar is’, licht Van ’t Hoff toe. ‘Normaal gesproken worden vissen in Canadese wateren met de lijn gevangen en op zee ingevroren. Deze vis wordt dus bevroren vermarkt.’ Door de samenwerking met Maasland Aquacultuur is het mogelijk om naast hele vissen ook gefileerde sablefish bij NetCan te bestellen.

Sablefish, ook wel Canadian black cod genoemd, lijkt op kabeljauw, maar is heel donkergroen, bijna tegen het zwarte aan. De vis, die in veel landen als delicatesse wordt gezien, heeft parelwit vlees met veel olie en een kenmerkende, zoete smaak, die tussen makreel en paling in zit. De soort heeft geen zwemblaas, maar leeft op olie die hij in zijn lever heeft. Zijn lever is zo groot als een hand en kan ook worden gegeten. De vergelijking met ganzenlever wordt regelmatig gemaakt. Het visvlees bevat veel onverzadigde Omega- 3-vetzuren en is daarnaast ook een belangrijke bron van essentiele voedingsstoffen als magnesium, koper en zink. De vis kan op allerlei verschillende manieren worden bereid, zoals grillen, roken en bakken, maar ook verwerking in sushi is mogelijk.

Sablefish-event
Tijdens het event liet René van Empelen de aanwezigen kennismaken met verschillende bereidingen van de sablefish. Zo liet hij een sashimi van rauwe sablefish proeven met gemarineerde gember en diverse groentes, gerookte sablefish met zongedroogde tomaatjes en diverse groentes met honing en gebakken sablefish met venkelsalade. ‘Sablefish is een prachtige vissoort om mee te werken’, vertelt Van Empelen desgevraagd. ‘Het is een mooi, stevig visje met een beetje zoete en vettige smaak, die bijvoorbeeld heel goed samengaat met broccoli en wortel, of een zoetzure komkommersalade. Ook rauw met bijvoorbeeld wat sushi-azijn is de sablefish een echte delicatesse’, aldus de chef-kok die de vissoort van harte kan aanbevelen.

Northern Divine Caviar
Naast sablefish konden de aanwezigen ook kennis maken met Northern Divine Caviar. Dit is 100 procent duurzame kaviaar, afkomstig van de witte steur uit de Sunshine Coast in British Columbia in Canada. Aan de kaviaar worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd. Northern Divine Caviar is dus een puur natuurlijk product zonder E nummers. De smaak is boterzacht, nootachtig met een vleugje oceaan als nasmaak.

Fred van ’t Hoff is van plan om in de nabije toekomst nog meer mooie, duurzame Canadese producten toe te voegen aan het assortiment van NetCan Finefoods, zoals Sockeye zalm, een donkerrode zalm, die duurzaam wordt gevangen door lokale vissers. ‘We gaan binnenkort naar Canada om te kijken of de zalm rechtstreeks vanaf de boot aan ons geleverd kan worden. Door verschillende schakels uit de keten te halen, proberen we ervoor te zorgen dat de vissers een betere prijs voor de vis krijgen.’

 

Voor meer informatie zie www.netcan-finefoods.com, of neem contact op via telefoonnummer 023-5179275 of per e-mail info@netcan-finefoods.com.

gebakken sablefish.JPG
rauwe sablefish.JPG
gerookte sablefish1.JPG
verse sablefish2.JPG
chefkok Van Empelen.JPG

 

 

 

 

Meer weten over de vissector?
Ga naar de website van het Nederlands Visbureau ›

Warning: file_put_contents(/home/inzee/domains/visberichten.nl/public_html/files/cache/pages/1/d/a/1da317a920ae3f23f417b2602a42b304ab6f90c339bdb7b8e9b0935df0b1113c.cache): failed to open stream: Toegang geweigerd in /home/concrete/53n-concrete5-versions/c5633/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 62