Eerste gecertificeerde kreeft voor Hotel de L’Europe

Nieuw label garandeert herkomst kreeft en vis uit Oosterschelde

Executive chef Richard van Oostenbruggen van restaurant Bord’eau van Hotel de L’Europe in Amsterdam heeft vandaag, op de eerste dag van het nieuwe kreeftenseizoen, de eerste gecertificeerde Oosterscheldekreeft ontvangen. Dit is een initiatief van Oosterscheldevisser Peter Scherpenisse, voorzitter van Stichting Vaste Vistuigen Visserij Oosterschelde, en Jacco de Haan, eigenaar van FiskPalace. Met het label willen ze de herkomst van het product garanderen. Daarnaast worden in de toekomst ook harder, zeebaars, kabeljauw, tong, paling, wulken en krabben door de stichting op kleine schaal onder het label ‘Oosterschelde vis’ verkocht.

Het nieuwe Oosterscheldekreeftenseizoen is afgelopen nacht om 24.00 uur van start gegaan. In alle vroegte zijn de eerste kreeften in Zeeland aan land gebracht, zodat ze begin van de middag aan de horeca geleverd zijn. Met het aanbieden van de eerste gecertificeerde Oosterscheldekreeft, krijgt de start van het seizoen dit jaar een extra bijzonder tintje. ‘Nu kunnen we eindelijk de herkomst van het product waarborgen’, vertelt Peter Scherpenisse trots. Hij merkte dat er in het verleden nogal eens werd gesjoemeld. ‘Dan werd kreeft uit Jersey, Schotland of Frankrijk voor Oosterscheldekreeft verkocht. Nu kunnen we de horeca en hun gasten een kwaliteitsgarantie geven’, aldus de visser, die maandenlang aan een traceersysteem waarbij alle vangsten volledig worden vastgelegd, heeft gewerkt. ‘Zowel op de afleverbon als op het certificaat staan het vangstgebied, de datum en de plaats aangegeven waar de kreeft uit het water is gehaald. Ook de naam van het visserijbedrijf en het scheepsnummer, het logboeknummer, het vistuig, de viscode, de staat van het product (vers, bevroren, heel, of filet) en de afleverdatum staan vermeld. Bij aflevering ontvangt de klant bij ieder product een certificaat.’

Gegarandeerde versheid
Niet alleen de herkomst, maar ook de versheid van de Oosterscheldekreeft is gegarandeerd. ‘Eén dag na de vangst wordt de kreeft al aan de horeca aangeboden’, legt Jacco de Haan uit. ‘Daardoor is het vlees van ultieme kwaliteit. Als een kreeft na de vangst in een bassin wordt gezet, krijgt hij geen eten meer, terwijl hij toch energie verbruikt. Het resultaat is dat hij zijn eigen vlees verbrand. Aan de buitenkant ziet hij er goed uit, maar als je hem openmaakt, blijkt veel vlees verdwenen te zijn. Met gecertificeerde Oosterscheldekreeft weten sterrenrestaurants zeker dat ze een uitstekend product serveren.’

Ook Richard van Oostenbruggen is heel enthousiast over het nieuwe label. ‘Als chef-kok is het verschrikkelijk als je niet weet wat je koopt. Net zoals in het buitenland bijvoorbeeld de herkomst Parmaham en Parmezaanse kaas streng gecontroleerd wordt, zo moet dat in Nederland ook met Oosterscheldekreeft gebeuren. Kreeft uit de Oosterschelde heeft een verfijnde smaak. Het is een prachtig product waar we trots op mogen zijn. Ik vind het fantastisch dat ik nu niet bedonderd kan worden.’

Alle gecertificeerde  producten (naast kreeft ook harder, zeebaars, kabeljauw, tong, paling, wulken en krabben) worden aangevoerd door de Tholen 18 en 19 en de KG 12. De initiatiefnemers hopen dat in toekomst meer vissers aansluiten. Ook is Scherpenisse bezig om in samenwerking met innovatiebureau Syntens een label te ontwikkelen, dat op iedere kreeft kan worden bevestigd. ‘Het label moet meegekookt kunnen worden en moet zo ontworpen zijn dat hergebruik niet mogelijk is’, aldus de visser die ook een keurmerk wil ontwikkelen voor Oosterschelde vis.

Duurzame delicatesse
De Oosterscheldekreeft is een delicatesse. Liefhebbers beweren dat de Oosterscheldekreeft de meest smaakvolle kreeftachtige ter wereld is. De smaak is zeer verfijnd en iets zachter dan de Europese kreeft. De vangst van de Oosterscheldekreeft is duurzaam en kan op drie manieren plaatsvinden: met korven, kubben en schietfuiken. Alle gevangen kreeften worden met de hand gesorteerd en dieren onder de 25 cm, met een kop-/ schutlengte die kleiner is dan 87 mm, of met een gewicht onder de 400 gram worden teruggezet. Datzelfde geldt voor vrouwtjes met eitjes. De vangst vindt vijftien weken per jaar, van 27 maart tot en met 15 juli, plaats. Scherpenisse: ‘Alleen de consumptierijpe kreeft die op het voer afkomt wordt gevangen. Dat is slechts heel klein percentage van alle kreeft. Het is dus een hele duurzame visserij.’

Voor meer informatie kan contact worden met Jacco de Haan, tel: 06 53366644. Voor meer informatie zie ook: www.fiskpalace.nl.

Gecertificeerde_Oosterscheldekreeft1.jpg
Gecertificeerde_Oosterscheldekreeft2.jpg
Gecertificeerde_Oosterscheldekreeft_3.jpg

 

 

Meer weten over de vissector?
Ga naar de website van het Nederlands Visbureau ›