De eerste Oosterscheldekreeft voor €20.100 euro verkocht aan Schuitemaker Vis uit Katwijk aan Zee

De opbrengst van de veiling van de eerste Zeeuwse kreeft ging dit jaar naar de Stichting Kinderenkankervrij KiKa. Oud-wielrenner Michael Boogerd, ambassadeur van KiKa, bracht – begeleid door een reddingsboot van de KNRM – de eerste kreeft op spectaculaire wijze per waterfiets aan land. Michael Boogerd vroeg hiermee extra aandacht voor de Giro de Kika, een meerdaagse wielerronde in Noord-Italië waarmee eind juni geld voor KiKa wordt ingezameld. Kika wendt het geld aan voor vernieuwend onderzoek naar kinderkanker met speciale aandacht voor minder pijn, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd.

De 20 actieve kreeftenvissers mogen van 27 maart tot 15 juli kreeft vangen, aanvoeren en verhandelen. Visrestaurant KW106 zal vanaf de opening op 17 april tot medio juli deze lekkernij uit de  Oosterschelde vanuit het eigen homarium gaan aanbieden in een mooi menu. De kreeft wordt gevangen in de Oosterschelde, op de Grevelingen en in het Veerse Meer. “De kreeftenstand is gezond en de afzet in eigen land en in België is nog steeds groeiende”, aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur United Fish Auctions. “Ook maken wij dit jaar een betere start dan vorig jaar toen de watertemperatuur er heel anders voorstond dan nu. De kreeft is uit zijn winterslaap en op zoek naar voedsel. De vissers zullen dan ook eerder kreeften in hun korren aantreffen.”

Traditiegetrouw werd de veiling van de eerste kreeft in de Zeeuwse vissersplaats Colijnsplaat  drukbezocht door vishandelaren uit Nederland en België. De Oosterscheldekreeft wordt door de Belgische en Nederlandse horeca zeer gewaardeerd.  Het Zeeuwse schaaldier wordt als Europese kreeft over de hele wereld geroemd vanwege haar stevigere vlees en de zoetere en vollere smaak. De Oosterscheldekreeft is een op en top authentiek streekproduct uit de Deltawateren, op duurzame wijze door lokale kreeftenvissers gevangen. Het is een natuurproduct en de vangst is daarom ook afhankelijk van wat de natuur de kreeft te bieden heeft aan voedsel, waterkwaliteit en watertemperatuur.

EINDE PERSBERICHT___________________________________________________

Neem voor meer informatie contact op met Schuitemaker Vis www.schuitemaker-vis.nl

Meer weten over de vissector?
Ga naar de website van het Nederlands Visbureau ›

Warning: file_put_contents(/home/inzee/domains/visberichten.nl/public_html/files/cache/pages/0/a/d/0ad0d95605410a70a1c440259d8ac9f5f4d8bbbbba820433373a8a8f557aabfb.cache): failed to open stream: Toegang geweigerd in /home/concrete/53n-concrete5-versions/c5633/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 62