Nieuws
‘Met onze gezamenlijke hulp redt de paling het!’
Het uitzetten van paling en glasaal over de dijk moet dit jaar op grotere schaal een vervolg krijgen, zo pleitte Alex Koelewijn, voorzitter van stichting DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland) tijdens de eerste nieuwjaarsreceptie van de stichting. ‘Daar waar paling ons land in wil en daar waar ze er weer uit wil, moeten we de paling helpen. Tot het moment dat paling het zelfstandig kan, wil DUPAN menselijke hulp organiseren en financieel steunen.’
Friese droge worst van vis
Drie Leeuwarder ondernemers hebben gezamenlijk een nieuw Fries streekproduct ontwikkeld. Friese droge worst van vis. Syb Zijlstra, eigenaar van visrestaurant Le Sandre, Sietse de Vries van vishandel Langoustine en worstmaker René Bakker, van Bakker uw Slager zijn de bedenkers van deze primeur genaamd Leeuwarder Ziltezee Worst.
Koken met sablefish-event groot succes
NetCan Finefoods introduceert verse Sablefish op de Nederlandse markt. Tijdens het Koken met sablefish-event in Hoofddorp konden chef-koks, culinaire journalisten en andere belangstellenden op maandag 20 oktober kennismaken met deze smaakvolle vis uit de schone en heldere wateren van Canada. Chefkok René van Empelen liet de aanwezigen verse, gerookte en gebakken sablefish proeven. De reacties waren uitermate positief. De gasten hadden het zichtbaar naar hun zin en genoten van de rijpe, ietwat zoete smaak van de vis. Kortom: het event was een groot succes.
Koken met sablefish-event
NetCan Finefoods uit Hoofddorp introduceert Sablefish op de Nederlandse markt. Dit is één van de meest smaakvolle vissen uit de schone en heldere wateren van Canada. Deze culinaire ontdekking vormt een verrijking van de menukaart. Om Nederlandse chefkoks en culinaire journalisten kennis te laten maken met deze delicatesse wordt maandag 20 oktober het Sablefish-event georganiseerd in het Bedrijfsverzamelpand Hoofd-Kantoor in Hoofddorp.
Platform Innofish van start gegaan
Diverse ondernemers uit de visketen hebben gezamenlijk het Platform Innofish / van en voor innovatieve ondernemers uit de visketen opgericht. Samen willen zij concrete en innovatieve oplossingen zoeken voor de aanlandplicht.
Dagverse vistoog uniek in Nederland
De lage en constante temperatuur van de HHS Mapal vistoog zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt en zijn dagverse uitstraling -met heldere ogen, een glanzende huid en rode kieuwen- behoudt. Normaalgesproken droogt vis in de vitrine 7 tot 8 procent uit. Bij gebruik van de HHS vistoog is dit percentage minder dan 1 procent. Bovendien is de temperatuur in de vitrine door het vernevelen constanter. Het resultaat is een heel aantrekkelijke verse vispresentatie in de viswinkel of verkoopwagen.
Divine kaviaar: organisch, duurzaam en bijzonder van smaak
NetCan introduceert Northern Divine kaviaar op de Nederlandse markt. De kaviaar is organisch en verantwoord gekweekt. Omdat weinig zout wordt toegevoegd, hebben de eieren een hele bijzondere, boterzachte smaak. Speciaal voor de Pasen heeft NetCan een bijzonder recept ontwikkeld: een kaviaarei. Ideaal voor een bijzondere Paasbrunch.
Revolutie visserij in zicht
Maximale brandstofbesparing, uitgekiende systemen, verwerking aan boord: er is een revolutie op handen voor de Nederlandse visserijsector.
Deeltijdopleiding Zeevisvaart Scheepvaart en Transport College van start
Eerste gecertificeerde kreeft voor Hotel de L’Europe
Executive chef Richard van Oostenbruggen van restaurant Bord’eau van Hotel de L’Europe in Amsterdam heeft vandaag, op de eerste dag van het nieuwe kreeftenseizoen, de eerste gecertificeerde Oosterscheldekreeft ontvangen. Dit is een initiatief van Oosterscheldevisser Peter Scherpenisse, voorzitter van Stichting Vaste Vistuigen Visserij Oosterschelde, en Jacco de Haan, eigenaar van FiskPalace. Met het label willen ze de herkomst van het product garanderen. Daarnaast worden in de toekomst ook harder, zeebaars, kabeljauw, tong, paling, wulken en krabben door de stichting op kleine schaal onder het label ‘Oosterschelde vis’ verkocht.
De eerste Oosterscheldekreeft voor €20.100 euro verkocht aan Schuitemaker Vis uit Katwijk aan Zee
Palingvisserij en kweek kan in toekomst duurzaam
Wetenschappelijk onderzoek op de Universiteit van Wageningen heeft aangetoond hoe de palingsector haar invloed op de natuur kan reduceren en de hoeveelheid palingen in de Nederlandse wateren naar een duurzaam hoger niveau kan brengen.
Eerste ASC-gecertificeerde gerookte zalm in Nederland overhandigd aan Sligro
Glasaalintrek in Frankrijk naar nieuw record
Het gaat goed met de intrek van glasaal in Zuid-Frankrijk. Een voorbode van goede glasaalintrek noordwaarts, in heel Europa, zo blijkt al vier jaar op een rij. De intrekhoeveelheid van glasaal - ofwel jonge paling - is belangrijk voor het herstel van de Europese palingstand. De in januari gemeten hoeveelheden zijn de hoogste in tien jaar, terwijl het seizoen nog tot april duurt.
Schrappen ophoging pulsontheffing ramp voor visserij
Staatssecretaris Dijksma heeft toegezegd haar uiterste best te doen voor een bredere toepassing van puls op de boomkorvloot. Dat zei ze in een gesprek met een delegatie van de Nederlandse Vissersbond en VisNed aar aanleiding van het schrappen van de ophoging van pulsontheffingen. Volgens de Nederlandse visserijorganisaties is dit ‘een ramp voor de visserijsector’.
Kadergroep Visketen en Jongerennetwerk Visserij slaan handen ineen
Zelfbemonstering door vissers werkt
De vangsten in de Nederlandse pulsvisserij zijn geheel 2012 bemonsterd door vissers (zelfbemonstering) en onafhankelijke waarnemers. Het onderzoek laat zien dat zelfbemonstering door vissers een waardevolle onderzoeksmethode is die vergelijkbaar is met de traditionele bemonstering door waarnemers. Ook toont dit onderzoek aan dat er minder bodemdieren en meer maatse tong gevangen wordt in de pulsvisserij ten opzichte van de conventionele bodemvisserij.
Zelfportretten van vissermannen op Twitter
Wereldwijd de kloof tussen visser en consument te verkleinen, om de sector bij elkaar te brengen en om te verbroederen door te laten zien waar je trots op bent: je bedrijf, je sector en je manier van leven. Dat is de gedachte achter @vis_selfie.
Nieuwe vissnack Fritto Misto
Nederland is een nieuwe vissnack rijker: Fritto Misto. Dit is een mix van diverse vissoorten en diverse stukjes groenten die net als kibbeling in een krokant gebakken ‘jasje’ zitten.
Noors visserijbedrijf kiest voor verwerkinsglijn VCU TCD BV
De Noorse schipper-eigenaar Carl Aamodt heeft en compleet nieuwe vangstverwerkingslijn van VCU TCD BV laten installeren aan boord van zijn VA-2-S ‘Hunter’ met als thuishaven Søgne. Het schip lag in november in Harlingen, waar de complete verwerkingslijn, inclusief rvs-stortbakken, spoelmachines, transportbanden, goten, stortkokers en het VCU-Catchmanagementsysteem, is geïnstalleerd.
Speciale aandacht voor visserij tijdens WinterWelVaart
Tijdens de zevende editie van WinterWelVaart, aanstaande vrijdag 20 t/m zondag 22 december in het A-kwartier in Groningen, brengen vissers van de Stichting Geïntegreerde Visserij de kust naar de stad. Als speciaal onderdeel van het evenement meren diverse vissersschepen af bij de vissersbrug, vlakbij de vroegere visbanken. De vissers nemen de verse vis, schaal- en schelpdieren van het seizoen mee. Dat is minder gewoon dan het klinkt, want de producten van onze eigen kuststreek zijn hier nauwelijks in beeld.
Visserij Akkoord Rhederoord
Op 29 november 2013 hebben vertegenwoordigers van de Producentenorganisaties (PO’s) Delta Zuid, West, Wieringen, Texel, Urk en Nederlandse Visserbond (NVB) op het Gelderse Landgoed Rhederoord in De Steeg besloten tot een verregaande samenwerking.
Noors visserijbedrijf kiest voor VCU TCD BV uit Nederland
De Noorse schipper-eigenaar Carl Aamodt heeft aan de Nederlandse VCU TCD BV opdracht gegeven voor de levering en installatie van een compleet nieuwe vanstverwerkingslijn aan boord van zijn VA-2-S ‘Hunter’ met als thuishaven SØgne. Momenteel ligt het Noorse vissersvaartuig in Harlingen, waar de complete verwerkingslijn, inclusief rvs-stortbakken, spoelmachines, transportbanden, goten, stortkokers en het VCU-Catchmanagementsysteem wordt geïnstalleerd.
EKO-vation: nieuw innovatief maritiem platform
Op Flevolandse bodem is een uniek IPC-project van start gegaan: EKO-vation. Een groep van negentien innovatieve bedrijven uit deze provincie en daarbuiten zet zich twee jaar lang in om een nieuw type schip te ontwerpen, dat voor verschillende doeleinden, zoals visserij en off-shore wind, gebruikt kan worden. Gezamenlijk hebben de deelnemers een innovatief maritiem platform opgericht.
MDV legt bal bij visserijsector
Het bestuur van het Masterplan Duurzame Visserij (MDV) heeft afgelopen zaterdag (28 september) de visserijsector geïnformeerd over de huidige stand van zaken van het innovatieproject. Tijdens een goed bezochte bijeenkomst in het Van der Valk Hotel Schiphol kregen de aanwezigen informatie over de mogelijkheden en werd de sector opgeroepen tot deelname. ,,Wij kunnen geen kant en klare oplossing bieden voor de huidige problemen binnen de visserij, maar samen zijn er zeker mogelijkheden te vinden voor een goede toekomst.’’, aldus het MDV-bestuur.